JANNE & DE VOGELS - In de Regen (2021)

Janne & De Vogels, de nieuwe band van Janne Schra, gaat op tour en brengt 24 september de nieuwe Nederlandstalige plaat In de Regen uit, met wortels in de jazz van de roaring twenties.

Na tien jaar van Engelstalige indie-pop wilde Janne Schra de jazz, die in haar muziek altijd onderhuids aanwezig is geweest, laten doorbreken in haar liedjes. Daarnaast leefde al langer de wens om een album in het Nederlands maken. Deze wensen komen nu tot uiting in de speelsheid van bandleden die elkaar door en door kennen en elf jaar na Room Eleven weer samen muziek maken.

Na het album Vasalis, een vertolking van Tante Leen’s Diep in Mijn Hart, en Annie M.G. Schmidt-liedjes in Carré, durfde Janne Schra eindelijk te dromen van een album in haar moedertaal. Samen met haar oude vrienden ging ze op zoek naar de sound in de stijl van jazzpianist Fats Waller: authentiek, avontuurlijk en recht voor z’n raap.

In de zomer van 2020 nam Schra met haar Vogels het album In De Regen op. Naast een enkele oude parel en gezongen gedichten van M. Vasalis en Joost Oomen vormen de nieuwe liedjes van Janne zelf het hart van de plaat. Muziek die voortborduurt op haar repertoire, dat inmiddels meer dan 100 liedjes telt.
 
In De Regen is een ode aan het omarmen van imperfecties en twijfel, met typische Janniaanse invalshoeken, zoals naar Nederland kijken met een roze bril op, je relatie repareren met goudlijm en orkanen zien als een nieuw begin. Maar ook het verlies van de rafelrandjes in de stad komt voorbij, evenals foto’s van mannen in een dating-app.

Janne & De Vogels brengt deze plaat naar de theaters. De uitvoeringen zijn soms wild en opzwepend als dronken tijgers, dan weer klein en fonkelend als een druppel limoensap in een glas ijskoud water.
 
De geweldige band bestaat uit Tony Roe (piano), Lucas Dols (bas) en Mark van Kersbergen (drums). 

Janne:
‘Op de plaat staan one-takers. Geen gezeik met overdreven gelaagde producties, maar spelen. We hebben een lasso om het live-gevoel gegooid. Tegenwoordig kun je alles lijmen, fotoshoppen en kaarsrecht tunen, maar we wilden, net als in de teksten van de nummers, onze imperfecties omarmen; niet dagenlang scrollen op zoek naar de beste waterkoker, maar je oude goed genoeg leren vinden.’

‘Dit album brengt het levenslied, jazz en poëzie bij elkaar. Het is een mix zoals een stad dat is; waar gammele fietsen, Canta’s, scooters, waterpijpen, zuurdesem-bakfietsers en latte macchiato’s door elkaar heen bewegen. Als je vindt dat het bij elkaar hoort, dan hoort het bij elkaar.’

‘In onze nieuwe show is alles wrijving, afgewisseld met liefdevolle eenheid. Het uitgangspunt is dat alles wat in het leven kapotgaat een uitnodiging is om opnieuw te beginnen, zodat er iets waardevollers van gemaakt kan worden, zoals Japanners hun gebroken aardewerk repareren met Goudlijm.’

‘De sound is vervreemdend, gooit je heen in en weer in de tijd, maar zal je uiteindelijk een gevoel van heimwee geven naar nu. Zoals je in De Regen stil kunt gaan staan en alles voelt, ruikt en proeft… Als zoiets lukt, dan ben je al heel ver.’

BIOGRAFIE JANNE SCHRA
Janne Schra zingt, schrijft liedjes en maakt schilderijen en videoclips. Het gaat haar om het volgen van haar gevoel en het proces van idee naar uitwerking, waarin ze elke keer een klein duel met zichzelf aangaat. De vorm, ingrediënten of invloeden zijn ondergeschikt aan het eindresultaat, dat altijd ‘eigen’ moet voelen.
 
Toen Janne aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht afstudeerde in de richting regie, stond ze op het punt om door te breken als zangeres en songwriter van de band Room Eleven. Haar carrière als filmregisseur hing ze vervolgens aan de wilgen. Van 2004 tot 2010 veroverden ze harten in binnen- en buitenland en toerden ze van Amsterdam tot Montréal en van Johannesburg tot Tokyo. De band maakte twee albums: ’Six White Russians and a Pink Pussycat’ met FLORiS en ‘Mmm…Gumbo?’ met Dayna Kurtz en Randy Crafton in New York. De platen werden goud en platina en de band sleepte een Zilveren Harp in de wacht.

Het succes leek niet op te kunnen, maar zorgde ook voor torenhoge verwachtingen en een lichte burn-out. Na de afsluiter in Carré van een uitverkochte theatertour in 2009 werd het tijd voor een frisse wind. Janne ging solo, een avontuur dat nog steeds voortduurt.
 
In 2010 vertrok ze naar Stockholm en maakte onder haar schilders-pseudoniem Schradinova het album ‘India Lima Oscar Victor Echo You’, samen met de experimentele producer Johan Lindström (Tonbruket).
 
Vanaf 2013 bracht Janne albums uit onder haar eigen naam en werkte samen met producer Tobias Fröberg (Ane Brun) op het eiland Gotland in Zweden, met o.a. gitarist Peter Morén (Peter, Bjorn & John).
 
‘Ponzo’, uit 2015, nam ze op met Torre Florim (De Staat). Het album kreeg een 3voor12- en Edison-nominatie en werd in 2018 opgevolgd door ‘Ok’, dat ze samen met haar band produceerde. Als songwriter doorbrak Janne hiermee de magische grens van 100 liedjes en toerde met ‘Het beste van 75 jaar Janne Schra’ langs de Nederlandse theaters.

Daarnaast schreef ze muziek met Isbells, Benjamin Herman en Kraak & Smaak (het nummer Never Too Late was te horen in een aflevering van This American Life) en werkte samen met veel verschillende formaties, waaronder het Red Limo String Quartet, en het Metropole- en Residentie Orkest. Ze reisde met eigen nummers in gipsy-stijl door China met het Robin Nolan Trio, bracht in 2020 een duet uit met de Amerikaanse songwriter M. Ward (She&Him) en werkte voor haar laatste single ‘Bull’s Eye’ samen met Koen van de Wardt van Klangstof.

Janne & De Vogels

Hai...

Foto: Jip Broeks
Jas: Sisjohanna
visagie: Amber de Wilde de Ligny


12.04.2021

EXHIBITION AT CONCERTO RECORDSTORE

From Sept 1st till Oct 1st 2020 my paintings were exhibited at Concerto Recordstore.


31.08.2020

Online Art Sale Lockdown 2020

When the (intelligent) lockdown in the Netherlands was announced due to the Covid-19 pandemic, I figured I could spend more time painting because all shows were cancelled. The result was rather eclectic: from a city round golden hour to a more fine-artsy portrait of a woman...


28.04.2020

Carry On video

Behind the scenes... with Fresku


23.12.2019

OK video

About the thin line between friendship and love. About eternity and impermanence.
About the ways we can be attached to one another.
Starring the beautiful Thekla Reuten


03.12.2019

The Voice Machine

Hier zeg ik iets warrigs over mijn nieuwe project ‘The Voice Machine’ waarin ik met een groep mensen samen zing.

https://www.npo3fm.nl/3voor12radio/fragmenten/audio/311617


14.04.2019

LALALA LOVE

'Lalala Love' Theatertour


14.03.2019

Schradinova Oerol 2010


21.02.2018

When Eric Corton bought De Baron… inspired by his face. 2014


21.02.2018

Boek: Je Kijkt Wel Maar Je Ziet Niks

Een bundeling van alle onzinnige gedachten die ik had de voorgaande jaren. Gedachten die graag ook een plek wilden.
Gepubliceerd door Nijgh & VanDitmar


02.09.2017

BLUE HOUR

Preparation 'Blue Hour' exhibition at Quartier Putain, Amsterdam
November 13 - 30 2016


12.11.2016

video: LITTLE BAMBOO

Shooting the video for ‘Little Bamboo’ (PONZO) a cocreation with Thekla Reuten and June te Spenke.
at the Scholten-Jankovich mansion in Budapest.


17.12.2014

China Tour 2014

With The Robin Nolan Trio I toured China (Changsha, Guangzhou, Wuxi, Shenzhen and Guangzhong) promoting our album of gypsy jazz versions of my songs. It was an amazing experience: walking round cities of 9 million people or more, visiting little jazz clubs or huge venues. Getting utterly new crowds exited for gypsy jazz! Sleeping on cardboard beds or in gold plated palace like hotel rooms. When the tour was over I'd lost a few kilo's because I ate just vegetables with soy sauce and garlic... as every restaurant had a little animal farm at the entrance... :-S
Pictures by: IamKat


10.10.2014

Leader Hollands Hoop

Together with Torre Florim (De Staat) I wrote the leader song of the amazing Dutch TV-series Hollands Hoop. Directed by Dana Nechushtan, starring Marcel Hensema and Kim van Kooten.
This picture with our cat Plonki (who definitely wasn't in the mood to shine) was taken in our backyard in Nijmegen.


21.09.2014

Paradiso

Pretty awesome view!


10.10.2013

6 Years Old

Quite a highlight!


21.12.1987

Site by Alsjeblaft!