PRESS QUOTES:

'Owner of one of the most intriguing voices.' – AD ’15
'Stunningly sung. ⭐️⭐️⭐️⭐️' – Lust For Life ’15
‘The songs are full of details, you keep listening.’ - CJP Magazine '18
'Janne Schra has guts, she does exactly what her heart tells her to.' – BN De Stem ’15.
'Schra has found her voice: she’s never sounded so at ease, so confident.' – De Volkskrant ’15

BIOGRAFIE
Janne Schra zingt, schrijft liedjes en maakt schilderijen en videoclips. Het gaat haar om het volgen van haar gevoel en het proces van idee naar uitwerking, waarin ze elke keer een klein duel met zichzelf aangaat. De vorm, ingrediënten of invloeden zijn ondergeschikt aan het eindresultaat, dat altijd ‘eigen’ moet voelen.
 
Toen Janne aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht afstudeerde in de richting regie, stond ze op het punt om door te breken als zangeres en songwriter van de band Room Eleven. Haar carrière als filmregisseur hing ze vervolgens aan de wilgen. Van 2004 tot 2010 veroverden ze harten in binnen- en buitenland en toerden ze van Amsterdam tot Montréal en van Johannesburg tot Tokyo. De band maakte twee albums: ’Six White Russians and a Pink Pussycat’ met FLORiS en ‘Mmm…Gumbo?’ met Dayna Kurtz en Randy Crafton in New York. De platen werden goud en platina en de band sleepte een Zilveren Harp in de wacht.

Het succes leek niet op te kunnen, maar zorgde ook voor torenhoge verwachtingen en een lichte burn-out. Na de afsluiter in Carré van een uitverkochte theatertour in 2009 werd het tijd voor een frisse wind. Janne ging solo, een avontuur dat nog steeds voortduurt.
 
In 2010 vertrok ze naar Stockholm en maakte onder haar schilders-pseudoniem Schradinova het album ‘India Lima Oscar Victor Echo You’, samen met de experimentele producer Johan Lindström (Tonbruket).
 
Vanaf 2013 bracht Janne albums uit onder haar eigen naam en werkte samen met producer Tobias Fröberg (Ane Brun) op het eiland Gotland in Zweden, met o.a. gitarist Peter Morén (Peter, Bjorn & John).
 
‘Ponzo’, uit 2015, nam ze op met Torre Florim (De Staat). Het album kreeg een 3voor12- en Edison-nominatie en werd in 2018 opgevolgd door ‘Ok’, dat ze samen met haar band produceerde. Als songwriter doorbrak Janne hiermee de magische grens van 100 liedjes en toerde met ‘Het beste van 75 jaar Janne Schra’ langs de Nederlandse theaters.

Daarnaast schreef ze muziek met Isbells, Benjamin Herman en Kraak & Smaak (het nummer Never Too Late was te horen in een aflevering van This American Life) en werkte samen met veel verschillende formaties, waaronder het Red Limo String Quartet, en het Metropole- en Residentie Orkest. Ze reisde met eigen nummers in gipsy-stijl door China met het Robin Nolan Trio, bracht in 2020 een duet uit met de Amerikaanse songwriter M. Ward (She&Him) en werkte voor haar laatste single ‘Bull’s Eye’ samen met Koen van de Wardt van Klangstof. En alles al ruim twintig jaar in het Engels.

JANNE & DE VOGELS (2021)
Drie jaar geleden zette Janne de gedichten van M. Vasalis op muziek met Het Noordpool Orkest en maakte daarmee voor het eerst een plaat in het Nederlands. Daarna volgden vertolkingen van Ramses Shaffy met Het Metropole Orkest en de liedjes van Annie M.G. Schmidt in Carré. Vooral door de samenwerking met Tony Roe (pianist Room Eleven) bij De Wereld Draait Door, waar ze Diep in Mijn Hart’ van Tante Leen vertolkten, ontstond het idee om zelf een plaat in het Nederlands te maken. Muziek in de stijl van Fats Waller, jazz uit de jaren 20 van de vorige eeuw: authentiek, avontuurlijk, een tikje weemoedig, maar gegrond in het nu.

In PAF! Studio in Rotterdam, nam de band het album ‘*****' met ongepolijste one-takers op. Een verzameling nieuwe composities met zelfgeschreven liedteksten, naast bijdragen van M. Vasalis en Joost Oomen en nieuwe versies van bestaande parels van o.a. ZZ & De Maskers. De uitvoeringen zijn soms wild en opzwepend en dan weer bloedstollend klein. Anders gezegd: dynamisch, zoals u van Janne gewend bent.
 
Virus of geen virus, de album release en theatertour van Janne & De Vogels met (Tony Roe (piano), Lucas Dols (bas), Mark van Kersbergen (drums) staan nog steeds gepland voor het voorjaar van 2021.

EXHIBITION AT CONCERTO RECORDSTORE

From Sept 1st till Oct 1st 2020 my paintings were exhibited at Concerto Recordstore.


31.08.2020

Online Art Sale Lockdown 2020

When the (intelligent) lockdown in the Netherlands was announced due to the Covid-19 pandemic, I figured I could spend more time painting because all shows were cancelled. The result was rather eclectic: from a city round golden hour to a more fine-artsy portrait of a woman...


28.04.2020

Carry On video

Behind the scenes... with Fresku


23.12.2019

OK video

About the thin line between friendship and love. About eternity and impermanence.
About the ways we can be attached to one another.
Starring the beautiful Thekla Reuten


03.12.2019

The Voice Machine

Hier zeg ik iets warrigs over mijn nieuwe project ‘The Voice Machine’ waarin ik met een groep mensen samen zing.

https://www.npo3fm.nl/3voor12radio/fragmenten/audio/311617


14.04.2019

LALALA LOVE

'Lalala Love' Theatertour


14.03.2019

Schradinova Oerol 2010


21.02.2018

When Eric Corton bought De Baron… inspired by his face. 2014


21.02.2018

Boek: Je Kijkt Wel Maar Je Ziet Niks

Een bundeling van alle onzinnige gedachten die ik had de voorgaande jaren. Gedachten die graag ook een plek wilden.
Gepubliceerd door Nijgh & VanDitmar


02.09.2017

BLUE HOUR

Preparation 'Blue Hour' exhibition at Quartier Putain, Amsterdam
November 13 - 30 2016


12.11.2016

video: LITTLE BAMBOO

Shooting the video for ‘Little Bamboo’ (PONZO) a cocreation with Thekla Reuten and June te Spenke.
at the Scholten-Jankovich mansion in Budapest.


17.12.2014

China Tour 2014

With The Robin Nolan Trio I toured China (Changsha, Guangzhou, Wuxi, Shenzhen and Guangzhong) promoting our album of gypsy jazz versions of my songs. It was an amazing experience: walking round cities of 9 million people or more, visiting little jazz clubs or huge venues. Getting utterly new crowds exited for gypsy jazz! Sleeping on cardboard beds or in gold plated palace like hotel rooms. When the tour was over I'd lost a few kilo's because I ate just vegetables with soy sauce and garlic... as every restaurant had a little animal farm at the entrance... :-S
Pictures by: IamKat


10.10.2014

Leader Hollands Hoop

Together with Torre Florim (De Staat) I wrote the leader song of the amazing Dutch TV-series Hollands Hoop. Directed by Dana Nechushtan, starring Marcel Hensema and Kim van Kooten.
This picture with our cat Plonki (who definitely wasn't in the mood to shine) was taken in our backyard in Nijmegen.


21.09.2014

Paradiso

Pretty awesome view!


10.10.2013

6 Years Old

Quite a highlight!


21.12.1987

Site by Alsjeblaft!